MK1 827 Sterling G reg

Please post pictures, specifications and worklogs of your cars in here.

Moderators: guru, SJG

User avatar
scoobyh123
Rover Guru
Posts: 10886
Joined: Sat Jul 11, 2009 10:27 pm
Location: Next door to Top Gun, Suffolk
Contact:

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by scoobyh123 » Tue May 15, 2018 8:21 am

The replacement ECU made matters worse then Andy?

In that case i'd refit the original and check the sensor isn't dirty behind the cam pulley, if cleaning it doesn't improve things then a replacement sensor.
Cheers,
Dave


'94 827 Sterling saloon
'88 Volvo 760 V6 Estate
All auto :D
Image
'95 827 Coupé LPG gone but not forgotten!

austinpowers
Regular Visitor
Posts: 387
Joined: Mon Sep 01, 2008 5:08 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by austinpowers » Tue May 15, 2018 12:01 pm

The replacement ECU behaves identically to the old one, no change regards to 9 flashes.

I've ordered a compression tester and new plugs so we'll go from there, all part of the fun!

Just need to find where i "safely" stored my spare crank sensor!!
1989 Rover Sterling in Atlantic blue 35k miles. - Sold
2017 "special" edition in white
1990 Rover Vitesse manual
1990 Rover Sterling

User avatar
scoobyh123
Rover Guru
Posts: 10886
Joined: Sat Jul 11, 2009 10:27 pm
Location: Next door to Top Gun, Suffolk
Contact:

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by scoobyh123 » Tue May 15, 2018 12:25 pm

It's not firing on all 6 at all then? Does it sound tappety/clattery? What's the oil like, both level and condition?

Might be worth adding a litre of synthetic ATF to the engine oil, run it up and see if things improve. Also an engine flush and oil/filter change with 0.5L of synth ATF added to the fresh oil to continue cleaning/reviving oil seals/sorting the hydraulic tappets.
Cheers,
Dave


'94 827 Sterling saloon
'88 Volvo 760 V6 Estate
All auto :D
Image
'95 827 Coupé LPG gone but not forgotten!

austinpowers
Regular Visitor
Posts: 387
Joined: Mon Sep 01, 2008 5:08 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by austinpowers » Tue May 15, 2018 11:23 pm

Not firing on 1, 2 and 5, not tried it today though. The oil level is at max and looks ok, (something i always check along with the cam-belt condition before attempting to start it :) )

I might add some atf to the oil but i did give it a nice "seamfoam" alternative which all helps :)

It's not overly tappety not enough on warm up to think there's an issue.
1989 Rover Sterling in Atlantic blue 35k miles. - Sold
2017 "special" edition in white
1990 Rover Vitesse manual
1990 Rover Sterling

User avatar
scoobyh123
Rover Guru
Posts: 10886
Joined: Sat Jul 11, 2009 10:27 pm
Location: Next door to Top Gun, Suffolk
Contact:

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by scoobyh123 » Wed May 16, 2018 9:26 am

You didn't accidentally rearrange the HT leads when you changed the dizzy did you? :shock: :P

I honestly doubt you have but might pay to double-check - firing order is 1-4-2-5-3-6, #1 rear bank, timing belt end, #4 front bank, timing belt end but i'm sure you know that anyway.

If it was misfiring in the first place then it could be down to the PGM-Fi blanking some firing signals to minimise back fires because of the duff sensor (if it is duff) but i'm inclined to think it's probably more down to lack of use/oil/tappets.

Tis a puzzly one! :wink: :D
Cheers,
Dave


'94 827 Sterling saloon
'88 Volvo 760 V6 Estate
All auto :D
Image
'95 827 Coupé LPG gone but not forgotten!

austinpowers
Regular Visitor
Posts: 387
Joined: Mon Sep 01, 2008 5:08 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by austinpowers » Wed May 16, 2018 9:25 pm

I've double checked the leads, but i pulled the dizzy off and transferred over one by one. Plus when pulling a plug it would effect the running, it doesn't, nothing happens.

The Rovor runs fine with the crank sensor un plugged it just throws a code, so it should run without misfiring.

I'll know more when the compression tester turns up, saves me swapping injectors.
1989 Rover Sterling in Atlantic blue 35k miles. - Sold
2017 "special" edition in white
1990 Rover Vitesse manual
1990 Rover Sterling

User avatar
scoobyh123
Rover Guru
Posts: 10886
Joined: Sat Jul 11, 2009 10:27 pm
Location: Next door to Top Gun, Suffolk
Contact:

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by scoobyh123 » Wed May 16, 2018 9:45 pm

What about just unplugging the injectors one by one to see if the fault gets worse, changes etc?

Could be corrosion on the inside of the dizzy cap on the segments/contacts, especially if it hasn't been used for a while.
Cheers,
Dave


'94 827 Sterling saloon
'88 Volvo 760 V6 Estate
All auto :D
Image
'95 827 Coupé LPG gone but not forgotten!

austinpowers
Regular Visitor
Posts: 387
Joined: Mon Sep 01, 2008 5:08 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by austinpowers » Wed May 16, 2018 11:34 pm

I can hear the spark jump out of the end of the lead whenever i pull a lead off a spark plug, so i know the spark is good. It's also the 827sli dizzy on there at the moment.

Injectors will be my next step once i've done a compression test as a compression test is quicker than swapping injectors if it's a compression issue.
1989 Rover Sterling in Atlantic blue 35k miles. - Sold
2017 "special" edition in white
1990 Rover Vitesse manual
1990 Rover Sterling

User avatar
scoobyh123
Rover Guru
Posts: 10886
Joined: Sat Jul 11, 2009 10:27 pm
Location: Next door to Top Gun, Suffolk
Contact:

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by scoobyh123 » Thu May 17, 2018 8:43 am

I meant just unplug the electrical connector on the injectors Andy. That said it probably wouldn't achieve much other than confirming those pots aren't firing.
Cheers,
Dave


'94 827 Sterling saloon
'88 Volvo 760 V6 Estate
All auto :D
Image
'95 827 Coupé LPG gone but not forgotten!

austinpowers
Regular Visitor
Posts: 387
Joined: Mon Sep 01, 2008 5:08 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by austinpowers » Sat May 19, 2018 10:54 pm

Compression low on a few cylinders, but not enough to cause the misfire, so i swapped injectors 1,2 and 5 and it fired up smoothly :D
1989 Rover Sterling in Atlantic blue 35k miles. - Sold
2017 "special" edition in white
1990 Rover Vitesse manual
1990 Rover Sterling

User avatar
scoobyh123
Rover Guru
Posts: 10886
Joined: Sat Jul 11, 2009 10:27 pm
Location: Next door to Top Gun, Suffolk
Contact:

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by scoobyh123 » Sat May 19, 2018 11:09 pm

All good news Andy! Had a hunch it might have been the injectors, hence the suggestion of unplugging each in turn to see if it made any difference.

You're probably way ahead of me now but how about fitting a new fuel filter and running some injector cleaner through it?

Also have you reset the ECU (pull fuse "S" for 30 secs or more) and rechecked for the Crank Sensor fault? That might also be clear now as well. :wink: :D
Cheers,
Dave


'94 827 Sterling saloon
'88 Volvo 760 V6 Estate
All auto :D
Image
'95 827 Coupé LPG gone but not forgotten!

austinpowers
Regular Visitor
Posts: 387
Joined: Mon Sep 01, 2008 5:08 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by austinpowers » Sun May 20, 2018 10:43 am

The battery never stays connected when I leave it over night but the code still returns..

There's a lot more to do it , I might start a new thread when I'm done :)
1989 Rover Sterling in Atlantic blue 35k miles. - Sold
2017 "special" edition in white
1990 Rover Vitesse manual
1990 Rover Sterling

User avatar
scoobyh123
Rover Guru
Posts: 10886
Joined: Sat Jul 11, 2009 10:27 pm
Location: Next door to Top Gun, Suffolk
Contact:

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by scoobyh123 » Sun May 20, 2018 11:37 am

Hmmmmmm, interesting! I'll look forward to that thread! :wink: :D
Cheers,
Dave


'94 827 Sterling saloon
'88 Volvo 760 V6 Estate
All auto :D
Image
'95 827 Coupé LPG gone but not forgotten!

xpuffin
Regular Visitor
Posts: 153
Joined: Mon Nov 09, 2015 6:31 pm
Location: Hampshire
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by xpuffin » Sun May 20, 2018 6:23 pm

Well done Andy. I’m so glad the cars getting the TLC it deserves. I may even pop out your way for an evenings drive over the next few months.
Spent a productive morning fault finding the ABS system on my Vitesse Coupe, one replacement front sensor later and it’s all good. Also needed to swap out a rear brake calliper that’s got a little lazy and failed the mot on. All parts from that Blue 820 Dave.🙂
10 Rover 800's now and counting.
2x Mk1 827 Vitesse Fastbacks
3x 825 Coupe
Mk1 827 Sterling Saloon
825 Sterling Saloon
825 Sterling Fastback
820 Vitesse Coupe
820 O Series Mk1 Fastback.

User avatar
scoobyh123
Rover Guru
Posts: 10886
Joined: Sat Jul 11, 2009 10:27 pm
Location: Next door to Top Gun, Suffolk
Contact:

Re: MK1 827 Sterling G reg

Post by scoobyh123 » Sun May 20, 2018 8:02 pm

xpuffin wrote:
Sun May 20, 2018 6:23 pm
Also needed to swap out a rear brake calliper that’s got a little lazy and failed the mot on. All parts from that Blue 820 Dave.🙂
I forgot you had that Jez - expect a PM very shortly about something! :wink: :D
Cheers,
Dave


'94 827 Sterling saloon
'88 Volvo 760 V6 Estate
All auto :D
Image
'95 827 Coupé LPG gone but not forgotten!

Post Reply
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests